VOIP

Wat is VOIP ? VOIP staat voor Voice Over IP kort samengevat bellen via internet. Een bekend voorbeeld is skype je kunt via de computer of een speciale telefoon bellen, helaas is de gratis versie niet beschikbaar via het standaard VOIP protocol en werkt het alleen via skype software of hardware. Voipbuster hanteert het standaard VOIP protocol en is met elke standaard VOIP telefoon of software te gebruiken. Ook alle "bellen via internet" providers gebruiken VOIP. Zoals alle vormen van telefonie wordt er contact gemaakt met een PBX (telefooncentrale), bij VOIP noemen we dit IPBX (Intranet Private Branch eXchange). Deze centrale staat bij de provider maar ook bedrijfs telefooncentrales kunnen als IPBX uitgevoerd zijn.

Met Asterisk, een software pakket gebaseerd op GNU/linux software is op een PC een volledig functionerende VoIP telefooncentrale op te zetten. Asterisk heeft in de software de volgende functies standaard ingebouwd: Voicemail, conferentie gesprekken, Interactief Voice Response, wachtrijen, caller-ID en het ondersteunt verschillende protocollen zoals SIP en H.323.

Een FRITZ!Box 7170 een ADSL modem, router, accesspoint en telefooncentrale in ëen kun je simpel inrichten als VOIP centrale.

FRITZ!Box 7170.

Fig 1. FRITZ!Box 7170.

Ik heb gekozen voor voipbuster hier heb je 120 freedays als je je beltegoed met minimaal €10,= opwaardeerd, de vaste nummers in de meeste landen zijn dan gratis te bellen. Wil je als nummerweergave je vaste nummer laten zien moet je dit nummer verifiëren bij voipbuster

FRITZ!Box 7170 voip configuratie.

Fig 2. "FRITZ!Box 7170 voip configuratie.

Mobiel is bij voipbuster wel vrij prijzig maar je kunt in de FRITZ!Box regels maken wat voor soort nummers je via welke lijn belt, in mijn geval alles beginnende met 06 of 0800 via KPN de rest via voipbuster.

FRITZ!Box 7170 dialing rules.

Fig 3. "FRITZ!Box 7170 dialing rules.


Voor een VPN configuratie met een FRITZ!Box 7170 zie hier.