ISDN

Op een ISDN lijn beschikt men over 2 buitenlijnen. Op een ISDN lijn is de ‘NT1’ vereist, waarop speciale ISDN apparatuur en/of een telefooncentrale kan worden aangesloten. Een PSTN telefoon wordt over het algemeen via een telefooncentrale aangesloten. De voedingsstekker van de NT1, hoeft alleen gebruikt te worden bij het aansluiten van ISDN-toestellen zonder eigen voeding direct op de NT1 zonder tussenkomst van een centrale. De uitgang van de NT1 wordt S BUS genoemd. en een S BUS is mogelijk in verschillende configuraties.


Point to Point

De afsluitweerstand op de NT1 dient ingeschakeld te worden en de gebruiker dient afgesloten te worden met een weerstand van 100 Ω.

Point to Point ISDN S BUS

Fig 1. Point to Point ISDN S BUS.


Point to Multipoint

De afsluitweerstand op de NT1 dient ingeschakeld te worden en de verste gebruiker dient afgesloten te worden met een weerstand van 100 Ω.

Multipoint ISDN S BUS

Fig 2. Multipoint ISDN S BUS.


Point to Point Y configuratie

In deze situatie zit de NT1 in de midden en de afsluitweerstanden dienen uit te staan. De verste gebruikers aan beide zijden dienen met een 100 Ω afsluitweerstand afgesloten te worden.

Multipoint ISDN S BUS Y configuratie

Fig 3. Multipoint ISDN S BUS Y configuratie.


Een S BUS wordt meestal uitgevoerd met UTP bekabeling en hetzelfde aangesloten als computerbekabeling daardoor is het mogelijk RJ45 wandcontactdozen later een andere functie te geven. Maar niet alle aders worden gebruikt hier onder een overzicht:

ISDN RJ45 Connector:
1NCVrij
2NCVrij
3A2Tx+
4A1Rx+
5B1Rx-
6B2Tx-
7NCVrij
8NCVrij

Het eenvoudigste is de point to multipoint configuratie, waarbij het NT1 kastje aan een eind zit met de afsluitweerstand aan en van af hier met UTP bekabeling steeds doorlussen tot de laatste wandcontactdoos. Bij de laatste wandcontactdoos dient er een 100 Ω weerstand over 3 en 6 te staan en een over 4 en 5.

Rj45 stekker

Fig 4. RJ45 stekker.

Kabel NT1 en wandcontactdozen.

Fig 5. Kabel NT1 en wandcontactdozen.