UHF Bierblikje antenne (Digitenne)

Deze antenne wordt veel over geschreven op internet dus ik heb maar eens besloten deze te bouwen. Het idee is simpel je maakt een open dipool van 2 maal 1/4 lambda (72 ohm) dit past keurig bij een tv ontvanger. Door de dipool wat dikker uit te voeren wordt de antenne breedbandiger en met de dikte van een bierblikje erg breedbandig. Het midden van de UHF band ligt rond de 600 Mhz dus een golflengte van 50 cm 1/4 lambda is dan 12,5 cm het toeval wil dat 0,33cc bierblikjes 12 cm hoog zijn.

Is dit nu de geweldige antenne zoals overal op internet beweerd wordt ?

We beginnen met nee, een halvegolflengte dipool heeft een versterking van 2.15 DBi versterking ten opzichte van een ideale (isotrope) antenne of te wel 0 DBm, aangezien deze antenne zeer breedbandig is wat nu eenmaal ten koste van de versterking gaat wordt dit nog wat minder. Ook is het een symetrische antenne en de voeding d.m.v coax is asymetrisch er is geen aanpassing in de vorm van een trafo of balun dus dit levert ook nog iets aan verliezen op. Elke UHF Yagi geeft dus meer versterking dan deze antenne.

get_level() <= 1) { ?>

Klinkt negatief maar dat valt reuze mee er staan veel meer TV zenders in Nederland dan in het analoge tijdperk dus ze staan over het algemeen niet ver weg. Je ziet het door de opkomst van aktieve binnen antennes deze hebben een erg kleine antenne en versterken vervolgens dit signaal, vaak is het beeld hiermee al acceptabel. Maar een antenne moet eigenlijk hoog staan en vrij zicht hebben iets waar de aktieve binnen antenne vaak niet aan voldoet dus door de bierblikje antenne hoog op te stellen met vrij zicht zal het signaal bijna altijd verbeteren, zit u buiten het dekkingsgebied van DVB-T dan is een yagi een betere keuze.

Het grote voordeel van deze antenne t.o.v een yagi is de richtings ongevoeligheid, dus op de boot of camping geen gedoe met uitrichten

Bierblikje antenne maten

Fig 1. Bierblikje antenne maten.

We beginnen met het bouwen zorg dat de blikjes niet van aluminimum zijn dit wil slecht solderen, maak in het onderste blikje een gat om de coax door te voeren. Schuur de bodem van het blikje licht op en vertin de te solderen plaatsen.

Bierblikje antenne voorbereiding

Fig 2. Bierblikje antenne voorbereiding.

soldeer de binnenmantel aan het bovenste blikje en de buitenmantel aan het onderste blikje.

Bierblikje antenne coax

Fig 3. Bierblikje antenne coax.

zorg dat de onderlinge afstand tussen de blikjes 1,5 cm is ik heb m.b.v een stukje buis een afstandhouder gemaakt zaag deze in de lengte in en schuif deze na het solderen om de coaxkabel tussen de blikjes.

Bierblikje antenne afstandhouder

Fig 4. Bierblikje antenne afstandhouder.

De antenne is nu klaar voor gebruik, in geval van buiten opstelling kun je de antenne in een behuizing van pvc pijp monteren. Voor binnen opstelling heb ik de blikjes gefixeerd met krimpkous.

Bierblikje antenne

Fig 5. Bierblikje antenne.

Er is veel geschreven over dit onderwerp op internet maar volgens mij is dit de bron