Wifi BIQUAD

De beste manier om je bereik te vergroten is investeren in een goede antenne, veel vermogen heeft alleen zin als de andere kant dat ook heeft. Het blijft toch 2 richtings verkeer en als iemand jouw wel verstaat en jij hem niet valt er weinig te communiceren. Met een antenne verhoog je je uitgestraalde vermogen maar ook je ontvangst gevoeligheid. Ondanks de hoge frequenties is het heel goed mogelijk voor een paar euro een goede antenne te bouwen mits je nauwkeurig werkt, met een afwijking van een paar milimeter zit je er zo een paar honderd megahertz naast.

BIQUAD vooraanzicht

Fig 1. BIQUAD vooraanzicht.

In dit geval heb ik gekozen voor een biquadantenne een heel erg goed antenne principe wat zich goed leent om voor de 2.4G band te bouwen. Ik ben uit gegaan van kanaal 7 het midden van de band 2,442 Ghz, de golflengte bedraagt dan 300000/2442000 = 122,85 mm een biquad is breedbandig genoeg voor alle kanalen. Beide quads zijn een hele golflengte dus je begint met het afknippen van een stuk 1,5mm2 installatie draad van 2 maal de golflengte 122,85 X 2 = 245,7 milimeter deze buig je vervolgens tot twee quads waarbij alle zijden 1/4 van de golflengte zijn 30,7 mm. De bij elkaar komende uiteinden soldeer je aan elkaar vast, waarbij de ene zijde aan het midden van de N connector gesoldeerd wordt en de andere zijde aan de buitenkant. Als reflector heb ik een dubbelzijdige printplaat gebruikt (formaat eurokaart). Eigenlijk zou je alle lengtes moeten vermenigvuldigen met de verkortingsfactor (ca 0,9) maar vreemd genoeg geven deze maten bij mij het beste resultaat.

BIQUAD detail

Fig 2. BIQUAD detail.

Het is bijna onmogelijk om te werken met deze maten maar werk gewoon zo nauwkeurig mogelijk waarbij de totale lengte per quad belangrijker is dan de acht zijden. De afstand van de biquad tot de reflector (printplaat) moet 1/8 van de golflengte zijn (15 a 16 mm) zorg wel dat de biquad recht is en overal de zelfde afstand tot de reflector heeft. Een quad heeft een impedantie van 100 Ω twee parallel (biquad) geeft een impedantie van 50 Ω wat keurig overeenkomt met de impedantie van een accesspoint ik heb een N Connector gebruikt voor montage van de quad maar met een stukje coax in een koperen buisje kan ook prima (zoek maar eens in google op "biquad wifi" en je komt vele bouwontwerpen tegen). De coax mantel mag verbonden worden met de reflector maar het is niet noodzakelijk. Gebruik wel een goede (50 Ω) coax kabel, de pigtail van RP TNC naar N female die ik besteld heb is gemaakt van RG58 coax in welke bij deze frequenties zo lek is als een zeef scheelt toch snel weer 1 dB, bij een theoretische haalbare 12 dBi van deze biquad maak ik mij daar niet druk om het is tenslotte maar een expiriment maar het is wel een aandachtspunt. Een paar honderd meter met een simpele laptop wireles kaart aan de andere kant is haalbaar ik heb het getest met 2 senao accespoints waarvan 1 in bridge mode met elk een biquad het bereik wordt dan behoorlijk groter.

BIQUAD achterzijde

Fig 3. BIQUAD achterzijde.

Wil je de antenne buiten ophangen hang dan het accesspoint er naast en sluit dit aan d.m.v een korte coax kabel en overbrug de afstand naar binnen met UTP, een paar meter coax kabel bij deze frequenties geeft veel demping. (al snel meer dan de winst van deze antenne) De meeste accesspoint kunnen met PoE gevoed worden dus een extra voedingskabel is niet nodig, ondersteund je AP dit niet kijk dan op deze pagina. Het maximaal uitgestraalde vermogen mag niet meer dan 100 mW e.i.r.p. bedragen, het het vermogen van het accesspoint moet dus bij elke 3db extra antenne versterking gehalveerd worden om legaal te blijven.

Deze antenne is geinspireerd op zeer vele ontwerpen te vinden op internet vandaar dat bronvermelding praktisch onmogelijk is

BIQUAD tekening

Fig 4. BIQUAD tekening.