PoE

Power over Ethernet (PoE) wordt gebruikt voor Voice over IP (VoIP) telefoons , WiFi access points en de eerste laptops die gevoed kunnen worden via PoE zijn inmiddels ook al op de markt. De eerste vorm van power over ethernet (IEEE 802.3af) heeft een aantal beperkingen, er wordt gebruik gemaakt van de vrije aders bij 100 Mb/s, de aders 4 & 5 worden voorzien van plus 48V en de aders 7 & 8 worden als min gebruikt. Bij 1 Gb/s is dit niet meer mogelijk aangezien alle aders bezet zijn hiervoor is de IEEE 802.3at standaard ontwikkeld, hierbij deelt de plus 48V de aders 1 & 2 met datasignalen en de min deelt aders 3 & 6 met datasignalen.

Een switch uitgerust met PoE zal nooit zomaar spanning afgeven, eerst wordt de gebruiker afgetast of deze er wel geschikt voor is.

Wil je bijvoorbeeld een PoE accesspoint gebruiken maar je 100 Mb/s switch/router ondersteund geen PoE, gebruik dan onderstaand schema in combinatie met een 48 Volt voeding.

PoE Injector

Fig 1. PoE Injector (IEEE 802.3af)

Tip wil je een access point en router die beide geen PoE ondersteunen verbinden maar je hebt eigenlijk wel PoE nodig ? Knip dan de draad van de adapter van je access point door en soldeer de adapter aan bovenstaande PoE injector (Fig 1) vast i.p.v 48 Volt. Bij het access point doe je dit omgekeerd en verbind je het losse kabeltje met stekker van de adapter aan de PoE injector en steek deze stekker in de voedings aansluiting van het access point. Pas op sluit hier nooit iets anders op aan dan waar je het voor bedoeld had.

Rj45 stekker

Fig 2. RJ45 stekker.